Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?
500₺ ve Üzeri AlışveriÅŸlerinizde Ücretsiz Kargo

Kategoriler

1.08.2023

Güneş Panelleri Nasıl Çalışır?



GüneÅŸ Panelleri Nasıl Çalışır?

GüneÅŸ paneli güneÅŸ ışığından aldığı enerjiyi elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir. GüneÅŸ paneli, metal çerçeve, cam muhafaza ünitesi, silikon hücreler, alternatif akım ve doÄŸru akım kablolarından oluÅŸur.

GüneÅŸ panellerinden kullanılan silikon ametal özellik taşır. ÖzelliÄŸi gereÄŸi gün ışığından ve ısısından aldığı enerji sayesinde üzerinde bulundurduÄŸu elektronları hareke geçmesini saÄŸlar. Elektronların hareketliliÄŸi fotovoltaik etki yaratarak elektrik akımını baÅŸlatır.

GüneÅŸ paneli barındırdığı silikon hücreler sayesinde güneÅŸ ışığı parçacıklarını (fotonlarla) DC elektronlarına dönüÅŸtürür. Sistem dahilinde kullanılan invertörler sayesinde ortaya çıkan enerji DC veya AC elektrik enerjisine dönüÅŸtürülür. AC türünden elektrik enerjisi, ÅŸebekeye dahil edildiÄŸinde elektrikli ve elektronik cihazların kullanılmasına olanak saÄŸlar.

GüneÅŸ Paneli Nedir?

Solar panel olarak da bilinen güneÅŸ enerji paneli, dünyaya ulaÅŸan güneÅŸ ışıklarını elektrik enerjisine çevirmek oluÅŸturulmuÅŸ sistemlerdir. Panel üzerine düÅŸen güneÅŸ ışıkları sistem tarafından emilir ve silikon hücreler sayesinde elektrik enerjisine dönüÅŸtürülür. Çevre dostu olarak bilinen güneÅŸ enerji sistemleri, barındırdığı solar hücrelerle deÄŸerlendirilir.

GüneÅŸ Panelleri Ne Ä°ÅŸe Yarar?

GüneÅŸ ışıklarından yeterli düzeyde faydalanmak, enerji verimliliÄŸini arttırırken bu yönde maliyetleri düÅŸürmek isteyen kiÅŸi veya kiÅŸiler, güneÅŸ panelleri nasıl çalışır? Konusunda araÅŸtırmalar yaparak, sistem dahilinde veya sistem harici güneÅŸ paneli kullanarak arzularını yerine getirebilirler.

GüneÅŸ panelleri enerji nakil hatlarına eriÅŸim olanağı bulamayan birçok iÅŸletme tarafından kullanılabilir. Ayrıca mevcut sisteme dahil edilerek de enerji giderlerinde önemli ölçüde tasarruf saÄŸlanabilir.

GüneÅŸ paneli güneÅŸ ışıklarını doÄŸru açıdan yakalandığında üst seviyede verimlilik saÄŸlar. Paneller sistemin duyduÄŸu ihtiyaca göre paralel ve seri baÄŸlanabilme özelliÄŸine sahiptir. Panelde oluÅŸturulan elektrik enerjisi doÄŸru akım üretebileceÄŸi gibi, uygun dönüÅŸtürücüler sayesinde alternatif elektrik akımında üretebilir.

Güneş Panelleri Ne İşe Yarar?

GüneÅŸ Panelleri Nasıl Elektrik Üretir?

YaÅŸam kaynağı olan güneÅŸ ışıkları uygun sistemler kullanıldığında elektrik enerjisini de dönüÅŸtürülebilir. GüneÅŸ enerjisi paneli sayesinde güneÅŸ ışıkları sistem dahilinde bulunan silikon hücreler tarafından emilir. Işınlar ısı dönüÅŸümü yerine elektrik enerjisine dönüÅŸür.

GüneÅŸ paneli elektrik enerjisi üretiminde;

  • Fotovoltaik hücreler sayesinde güneÅŸ ışınları emilir,
  • Silikon hücrelerde elektronlar hareketlenir,
  • PV hücrelerini çalıştırarak DC akım üretir,
  • Elektronlar sistemde bulunan düÄŸümler tarafından yakalanır,
  • PV hücreleri fotonları alarak elektriÄŸe dönüÅŸtürür,
  • Sistem dahilinde bulunan kablolar sayesinde elektrik akımı saÄŸlanır,
  • DC olarak üretilen elektrik akımı, invertere sayesinde AC elektrik akımına dönüÅŸtürülür,

Türünden iÅŸlemler gerçekleÅŸir.

GüneÅŸ Paneli ÇeÅŸitleri Nelerdir?

Hücre yapısına göre güneÅŸ paneli, monokristal hücre yapılı ve polikristal hücre yapılı olmak üzere iki sisteme sahiptir. Polikristal panellerin imalatında ham halde bulunan silikon eritilerek kare hücreler haline getirilir. Bu da maliyeti oldukça düÅŸürür.

Bu aynı zamanda satış fiyatlarına da yansır. Bu nedenle bu tür paneller yaygın olarak kullanılır. Ancak verimlilik açısından monokristal paneller daha verimlidir. Bu tür paneller yüksek oranda verimlilik saÄŸladığı için, ileri teknoloji ürünlerinde, uydu ve uzay istasyonu projelerinde kullanılır.

GüneÅŸ Paneli Nasıl Seçilmelidir?

GüneÅŸ panellerinde watt cinsinden gücü deÄŸerlendirilerek fiyatlandırma yapılır. Bu da panel seçiminde önemli rol oynar. GüneÅŸ paneller 150, 250 watt gibi farklı enerji deÄŸerlerine sahiptir. Panellerin watt cinsinden deÄŸeri arttıkça maliyetinde de düÅŸme görülür.

Bu nedenle fiyatlarda avantaj saÄŸlamak isteyen kullanıcılar, modülü yüksek olan panelleri tercih etmelidirler. Bunun yanında tercih edilecek panellerin sistem ihtiyacını da karşılaması beklenir. GüneÅŸ panelleri sistem ihtiyacına göre belirlenmelidir.

Güneş Paneli Nasıl Seçilmelidir?

Sık Sorulan Sorular

GüneÅŸ Enerji Paneli Nasıl Elektrik Üretir?

GüneÅŸ ışınları silikon hücreler tarafından emilerek güneÅŸ enerji panelleri sayesinde elektrik enerjisine dönüÅŸtürülür.

GüneÅŸ Panelleri Kışın Nasıl Çalışır?

GüneÅŸ panelleri güneÅŸ ışınlarından faydalanır. DoÄŸrudan ısı gereksinimi olmadığı için, gün ışıkları düÅŸtüÄŸü sürece güneÅŸ panelleri elektrik enerjisini üretmeye devam eder.

GüneÅŸ Panelleri Hareket Eder Mi?

GüneÅŸ panellerine güneÅŸ takip sensörleri dahil edildiÄŸinde, verimliliÄŸi artırmak ve güneÅŸ ışınlarından fazla faydalanmak için hareket ettirilebilir.

GüneÅŸ Enerjisi Paneli Bulutlu Havada Çalışır Mı?

Bulutlu havalar güneÅŸ ışınlarının eriÅŸimini tamamen engellemez. Bu sayede panellere ulaÅŸabilen ışınlar sayesinde elektrik üretimi devam eder. Ancak yağışlı ve bulutlu havalar panellerin performansında bir miktar düÅŸürür.

Sonuç

Ä°nsanların elektrik enerjisine olan ihtiyacı gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Elektrik enerjisi saÄŸlayan doÄŸal kaynakların sınırlı olması, insanları temiz enerji arayışına itmiÅŸtir. GeliÅŸen teknoloji ile birlikte güneÅŸ ışınları artık elektrik üretiminde kullanılabilir hale gelmiÅŸtir. Bu anlamda Türkiye’de de birçok elektrik enerji santralleri kurulmuÅŸtur. GüneÅŸ panellerinin sürekli elektrik enerjisi üretebilme kabiliyeti nedeniyle, ev ve iÅŸ yerlerinde yaygın olarak kullanılır.

Mert-er Elektronik güneÅŸ enerji panelleri ve sistem dahili jel akü satışlarını güvenli bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirir. GüneÅŸ paneli ve ekipmanlarına güvenli bir ÅŸekilde sahip olmak isteyen ziyaretçiler,arzuelektronik.com satış noktasını ziyaret ederek fiyat avantajlarından faydalanabilirler.