Led Işıklar Nerelerde Kullanılır?
500₺ ve Üzeri AlışveriÅŸlerinizde Ücretsiz Kargo

Kategoriler

15.07.2023

Led Işıklar Nerelerde Kullanılır?



Led Işıklar Nerelerde Kullanılır?

LED ışık ilk defa 1920 yıllında Rusya’da Olev Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni tarafından tesadüfen bulunmuÅŸ, 1962 yılında Amerika’da elektronik bir bileÅŸen haline getirilerek aydınlatma amaçlı kullanılmaya baÅŸlanmıştır.

Led ışıklar;

Gibi aydınlatmaya ihtiyaç duyulan her alanda kullanılır.

LED Nedir?

LED, yarı iletken, diyot temelli, ışık yayan elektronik devre elamanı olup, Light Emitting Diode kelimesinin kısaltması oluşmuştur. 1920 yılında radyo teknisyeni Oleg Vladimirovich Losev, radyo alıcılarında sıklıkla kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etmiştir.

Amerika’da elde edilen ışığın kullanılabilir hale getirilmesi için çalışmalar yapılmış ve devre elemanı olarak aydınlatma araçları geliÅŸtirilmiÅŸtir. LED ampul sistemden aldığı elektriÄŸi minimum seviyede ısı enerjisine dönüÅŸtürmesi ve enerjinin çoÄŸunu ışık olarak kullanabilmesinden dolayı kısa sürede yaygınlaÅŸmıştır.

LED Nedir?

LED’in Görevi Nedir? Nerelerde Kullanılır?

LED, yapısında bulundurduÄŸu P ve N tipi iki farklı yarı iletken madde ile sistem içerisindeki elektrik akımını tek yönlü iletme görevini üstlenir. Bu sırada ortaya çıkan ışık sayesinde aydınlatma amaçlı kullanılabilir.

LED kimyasal yapısı bakımından diyot gibi görev yapar. Bu amaçla elektronik uyarı sistemlerinde sıklıkla kullanılır. RGB LED’ler yeÅŸil, mavi, kırmızı renkleri tek bir LED üzerinden yayabilirler.

LED Lambanın Özellikleri

Aydınlatmalarda enerji verimliliÄŸi saÄŸlanmak istendiÄŸinde, ilk akla gelenler LED lamba çeÅŸitleridir. LED lambalar çok sayıda diyotun birbirine baÄŸlanması ile oluÅŸturulmuÅŸtur ve LED ışık sayesinde aydınlatmayı saÄŸlar. Akkor lambalar elektrik enerjisinin çoÄŸunluÄŸunu ısıya çevirirler. LED lambalarda bunun tam tersi gerçekleÅŸir.

Yani enerjinin çoÄŸunluÄŸunu ışık olarak kullanır ve az miktarda ısı yayarlar. Bu durum enerji tüketiminde de büyük avantaj saÄŸlar. Aynı zamanda diÄŸer aydınlatma sistemlerine göre LED aydınlatma sistemleri daha uzun ömürlüdür. LED lambalar dahil oldukları sisteme ısı yaymadıkları için, ısıdan etkilenen ortamlarda da daha güvenli kullanılabilirler.

LED Lamba Nasıl Çalışır?

Diyot temeline dayalı olarak çalışan LED lambalarda, LED ışık görünür hale getirilmiÅŸtir. Lamba içerisinde bulunan diyotlar yüksek dirençteki elektrik enerjisini kontrollü bir ÅŸekilde düÅŸük seviyeye indirger.

Elektrik akımının geçiÅŸi sırasında elektrolüminesans ismi verilen yarı iletken devre elamanı kullanılır. LED’de morötesi, kızılötesi, görünür ışık gibi farklı dalga boylarında ışık yayılır. LED lambalarda, LED ışık kaynağının beyazın soÄŸuk ve sıcak tonları kullanılır.

LED Aydınlatma Avantajları Nelerdir?

Uzun yıllar akkor lambalar aydınlatma sistemlerinde kullanılmış olup, LED ışık bulunduktan sonra, avantajları nedeniyle LED ampul kullanımı yaygınlaÅŸtı. LED aydınlatma sistemleri, diÄŸer tüm aydınlatma sistemlerine göre daha az enerji harcamasıyla öne çıkar. LED ışık farklı renk üretme yeteneÄŸine sahiptir. Bu da birçok alanda yaygın olarak kullanılmasına olanak verir.

LED aydınlatma ile;

Türünden avantajlar saÄŸlanabilir. LED aydınlatma sistemleri 50000 saate kadar kullanılabilme özelliÄŸine sahiptir.

LED Aydınlatma Avantajları Nelerdir?

Sık Sorulan Sorular

LED Lambalar Ne Ä°çin Kullanılır?

LED lambalar iç ve dış mekan aydınlatmalarında, otomotiv sektöründe sıklıkla kullanılır. Aydınlatmaya ihtiyaç duyulan tüm alanlarda LED lambalar güvenli bir ÅŸekilde kullanılabilir.

LED Diyot Nerelerde Kullanılır?

LED diyotlar elektronik sistemlerin kontrol panellerinde kullanılır.

LED Türleri Nelerdir?

LED’ler single, DC, AC, RGB, COB, Lineer gibi türlere ayrılır. Bunlardan single LED evde kullanılan aydınlatma sistemlerinde sıklıkla kullanılır. Åžerit LED sistemlerinde DC veya RGB türünden LED’ler kullanılır.

LED Işık Ne Kadar Elektrik Harcar?

Tasarruflu olması ile bilinen LED ışık, kırmızıda 2.20, yeÅŸilde 3.30, mavi ve beyazda 3.40 Volt gerilime ihtiyaç duyar. 10 W’lık LED her gün 5 saat çalıştırıldığında, aylık ortalama olarak 1,5 kWh enerji elektrik tüketir.

Sonuç

Tesadüfen bulunan LED ışık, teknolojik geliÅŸmelere baÄŸlı olarak birçok alanda yaygın olarak kullanılmaya baÅŸlanmıştır. LED ışığın görünür kılınması hiç ÅŸüphesiz ki aydınlatma sistemlerinin geliÅŸtirilmesine katkı saÄŸlamış ve bu anlamda önemli oranda enerji tasarrufuna da katkı yapmıştır. LED aydınlatma sistemlerinin avantajlarını kullanmak, yaÅŸam alanlarını daha dekoratif hale getirmek için Arzu Elektronik birçok farklı seçenek sunar.

Ä°ç ve dış mekan aydınlatmalarında, LED aydınlatma sistemlerini tercih edecek ziyaretçiler, arzuelektronik.com/blog adresini ziyaret ederek ürün çeÅŸitliliÄŸinden ve fiyat avantajlarından faydalanabilirler.