SSD Performansı Nasıl Ölçülür?
500₺ ve Üzeri AlışveriÅŸlerinizde Ücretsiz Kargo

Kategoriler

1.02.2023

SSD M.2 Performansı Nasıl Ölçülür?



SSD ve M.2 Performansı Nasıl Ölçülür?

SSD performansı ölçmek için piyasada kullanılabilecek pek çok araç bulunur. Bu araçların ücretli seçenekleri olabileceÄŸi gibi ücretsiz versiyonlarına da ulaÅŸmak mümkündür. Bu noktada dosya ve yazılım depolamada kullanılan depolama aygıtlarında hız testi ya da performans testi yapmak için bilinmesi gereken temel bilgiler vardır.

SSD cihazları, elektronik depolama aygıtlarıdır. Bu aygıtlar, dosya ve yazılımları depolamak için kullanılır. DiÄŸer yandan diÄŸer sabit disk sürücülerine göre daha fazla yazma ve yüksek okuma hızına sahiptir. Özellikle bu cihazları, farklı depolama çözümleri için geniÅŸ kullanım alanlarında tercih edebilirsiniz. Ä°ÅŸlevsel özelliklerinden dolayı da her kullanıcının SSD aygıtlarında performans ölçümü yapması önemlidir.

SSD Okuma ve Yazma Hızları Nelerdir?

,

Kullanıcılarına yüksek veri depolama alanı ve yüksek hız saÄŸlayan SSD cihazlar, performanslarıyla da ilgi çekmektedir. Bir SSD cihazının yazma iÅŸlemi, cihazın içerisine veri kaydetmesi anlamına gelmektedir. Bu cihazların biri diÄŸer iÅŸlemi olan okuma ise cihazın içerisinden veri çıkarmak anlamını ifade ediyor.

Kullanıcılarına pek çok avantaj saÄŸlayan SSD cihazlarının okuma ve yazma hızları, son derece önemlidir. Bunun nedeni sahip olduÄŸu okuma ve yazma hızlarının cihazın belirli bir seviyede yer almasını ifade etmesidir. Daha net bir ifadeyle SSD cihazlarının kullanım amaçları, ideal okuma ve yazma hızlarının belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

SSD cihazlarında okuma ve yazma hızla genel anlamda 300 ila 500 MB/sn olarak üretilir. Bir SSD cihazının okuma ve yazma hız deÄŸerleri ne kadar yüksek olursa bu cihazdan elde edeceÄŸiniz verim o kadar artacaktır. M2 Türündeki bir SSD cihazının ortalama okuma ve yazma hızı ise (Okuma 3500MB / Yazma 3000MB) arasında deÄŸiÅŸmektedir.

SSD Random Access ve Sequential I/O Nedir ve Neden Önemlidir?

Bu terimler cihaz üzerinde depo depolanan verilere eriÅŸme yöntemleridir. Random Access yönteminde bir dosyaya herhangi bir sıra olmaksızın eriÅŸebilirsiniz. Daha net bir ifadeyle dosyanın üzerindeki bir verinin yazılı olduÄŸu bloÄŸa eriÅŸim saÄŸlayabilirsiniz. Sıra göz etmediÄŸiniz için düzensiz eriÅŸim olarak da bu yöntem adlandırılabilir.

Sequential I/O yönteminde ise disklerde bulunan dosyanın verileri düzgün bir sıra ile okunur. Daha net bir ifadeyle verilerin başından ve sonuna kadar bloklara sırayla eriÅŸim saÄŸlanır. Cihazda bulunan disk kafası ve plakalar daha az hareket ettirilir. Her 2 veri depolamayı yöntemi de dosya içerisinde bulunan verilerin düzgün bir sıra ile okunması için önemlidir. Bu yöntemler cihazın okuma ve yazma hızlarında ve kalitelerinde etkili olmaktadır.

SSD Performans Ölçümünde Kullanılan Benchmark Araçları Nelerdir?

SSD performansı ölçümü yapmanın öneminden bahsetmiÅŸtik. Bu baÄŸlamda cihazlarda performans ve hız testi ölçümlerinde kullanılan bazı araçlar ve uygulamalar mevcuttur. Araçlar ücretli olabildiÄŸi gibi ücretsiz olan versiyonları da bulunmaktadır. Bu amaçla kullanılan Benchmark araçlarını sizler için ÅŸu ÅŸekilde sıraladık:

Sizler de yukarıda sıralanan bu SSD performansı ölçüm araçlarını kullanarak SSD cihazlarınızın hız ve performanslarını kontrol edebilirsiniz. Farklı alanlarda kullanım imkânı saÄŸlayan cihazların performansları, cihazlar üzerinden en iyi verimi almanız için oldukça önemlidir.

SSD Firmware ve Sürücü Güncellemelerinin Etkisi Nedir?

Bir SSD cihazının firmware ve sürücü güncellemelerini yapmak, cihazın performansı için son derece önemli bir faktördür. Cihaz üzerinden güncelleme yapmak, aygıtlarınızın hızı ve performansını artıran en önemli etkenlerden biridir.

Cihazlarınızın okuma ve yazma hızlarını arttırmak, depolama alanlarını geniÅŸletmek ve farklı kullanım alanlarında da gönül rahatlığıyla kullanmak için sürücü güncellemelerini yapmanız tavsiye edilmektedir.

TBW, IOPS ve Latency Nedir? Önemleri Nelerdir?

TBW ya da terabytes written, bir ST cihazının kullanım ömrü boyunca yazabileceÄŸi veri miktarını belirten bir kavramdır. Bu kavram cihazın ömrünü ve dayanıklılık özelliklerini gösterdiÄŸi bakımından son derece önemlidir.

IOPS (Input/Output Operations Per Second), bir diski bir saniyede gerçekleÅŸtirdiÄŸi en yüksek okuma ve yazma sayısı olarak tanımlanır. Bu kavram depolama biriminin hız ve performans ölçümünde kullanılan bir parametredir. SSD performansı ölçmek için kullanılan bir deÄŸer olması bakımından son derece önemlidir.

Latency kavramı ise bilgisayarınızda bulunan internet aÄŸ baÄŸlantısını hızındaki gecikme durumlarını ifade eder. EÄŸer internet aÄŸ baÄŸlantınızın hızı, iyi bir veri aktarımı için düÅŸük kalıyorsa aktarımı kaliteli bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtiremezsiniz.

SSD Performans Ölçümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

SSD performansı ölçümü için ücretsiz uygulamaları tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte Windows iÅŸletim sistemine sahip olan bilgisayarlarınızda da SSD cihazlarınız üzerinde performans ölçümü yapabilirsiniz. Performans ölçümünde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Öncelikle dikkat etmeniz gereken husus SSD performansı test etmek için sürücünüzü ve aktarım boyunuzu seçmenizdir. Sürücü ve aktarım boyutunu doÄŸru bir ÅŸekilde seçmeniz performans ölçümünde önemli rol oynar.

EÄŸer bir uygulama üzerinden performans ölçümü yapacaksanız uygulamanın kullanımının basit olmasına dikkat edebilirsiniz. Bu sayede istediÄŸiniz gibi performans ölçümü ve hız testini yapabilirsiniz.

SSD performansı ölçümünde kullanacağınız araçların çok yönlü olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. USB sürücülerinden bellek kartlarına ve SSD cihazlarından diÄŸer mekanik sabit sürücülere kadar her türlü disk için performans ölçümü yapan araçları kullanmanız sizlerin yararına olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

SSD Hızı Nasıl Bakılır?

SSD cihazlarınızın hızına bakmak için bu amaçla kullanılan araçları ya da bilgisayarınızı kullanabilirsiniz.

SSD Hızı Ne Kadar Olmalı?

Standart bir SSD cihazının minimum hız deÄŸerleri 543 MB ve 543 MB’dir.

SSD Okuma ve Yazma Hızı Nedir?

Bir SSD cihazının yazma iÅŸlemi, cihazın içerisine veri kaydetmesi anlamına gelmektedir. Bu cihazların biri diÄŸer iÅŸlemi olan okuma ise cihazın içerisinden veri çıkarmak anlamını ifade ediyor.

Sonuç

Sonuç olarak sahip olduÄŸunuz bir SSD performansı ölçmek için çeÅŸitli araçları kullanabilirsiniz. Bu araçların kolay kullanım imkânı saÄŸlaması ve çok yönlü olması, sürücünün özelliklerini ve aktarım boyutlarını dikkatli bir ÅŸekilde seçmeniz noktasında önemlidir. SSD cihazlarınızdan en iyi verimi almak için aygıtların hız deÄŸerleri 543 MB ve 543 MB’dir.

Sizler de her türlü elektronik istek ve ihtiyaçlarınız için www.arzuelektronik.com’u ziyaret edebilirsiniz. Sitemiz içerisindeki kaliteli elektronik cihazlar her bütçeye uygun olacak ÅŸekilde uygun ve avantajlı fiyatlarla sizleri beklemektedir.